In webshops en op de verpakking van LED lampen wordt een energielabel getoond. Dit label geeft de energie-efficiëntie aan van lampen.
Oftewel: hoe zuinig is de verlichting? Vanaf september 2021 wordt er een energielabel gehanteerd van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig).
Het nieuwe energielabel…
Het grootste verschil is dat er een nieuwe schaalindeling is gemaakt. In plaats van A++ tot E wordt er bij het nieuwe energielabel gekeken van A tot en met G. De plusjes zorgde namelijk bij velen voor onduidelijkheid.
Daarnaast is er op het nieuwe label ook een QR-code te vinden. Hiermee wordt doorgelinkt naar informatie over het product in een groot database.
Als laatste verschil staat er voortaan op de verpakking hoeveel elektriciteit (kWh) het product verbruikt als het 1000 uur aan staat.
LET OP: Hou ook rekening met de energie/licht verhouding. Bij de beoordeling van het energieniveau wordt o.a. gekeken naar de lichtopbrengst van een lamp. Hoeveel energie wordt er verbruikt in verhouding tot de hoeveelheid licht die de lamp geeft? Een standaard lampje geeft bijvoorbeeld meer licht dan een filament lamp, aangezien die vaak vooral bedoelt is als sfeerverlichting. Hierdoor kan de filament lager scoren ondanks dat de “gewone” lamp meer energie verbruikt.
De producten die in het nieuwe energielabel een B, C of D label krijgen zijn ongeveer te vergelijken met het oude A+ of A++ label. Je hoeft dus niet te schrikken als je een lamp hebt gekocht die op een nieuwe schaal slechts een D krijgt. Het product heeft nog steeds hetzelfde energieverbruik maar wordt strenger beoordeeld in het nieuwe systeem en krijgt daardoor een lagere energieklasse.
Voor het nieuwe energielabel wordt er ook een nieuwe berekening gebruikt. Voor elk product wordt in lumen de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald voor 1 watt vermogen gedefinieerd. Dit rendement uitgedrukt in lumen/watt maakt de vergelijking tussen producten mogelijk.
Tot maart 2023 kunt u ook nog het oude energielabel op verpakkingen tegenkomen (A++ tot E). Dit heeft te maken met de overgangsperiode die is gehanteerd voor (web)winkels om oudere voorraden op te kunnen maken zonder de verpakkingen te hoeven aanpassen. Vanaf maart 2023 moet het nieuwe energielabel bij led lampen gehanteerd worden.
Het energielabel bij ledlampen geeft de energie-efficiëntie aan van de verlichting. Oftewel: hoe zuinig is de verlichting? Hierbij wordt een schaalindicatie gehanteerd van A tot en met G, waarbij A het meest zuinigst is en G het minst zuinig.
Het is verstandig om ook altijd op het elektriciteitsverbruik te letten: dit staat op het label vermeld als kWh/1000 uur. Dit geeft aan hoeveel elektriciteit (kWh) het product verbruikt als het 1000 uur aan staat.